Фандъкова: Запазваме размера на такса битови отпадъци за 2017г.

Увеличаваме почистването на междублоковите пространства

Не планираме увеличение на размера на такса битови отпадъци за 2017г. За осигуряване на дейностите по управление на битовите отпадъци в план-сметката за 2017 г. са предвидени общо 172 806 700 лева.
През последните години успяхме да подобрим почистването на града, а също така и да решим трайно и по възможно най-високите европейски стандарти за екология, проблемът с третирането на битовите отпадъци с изграждането на трите инсталации за отпадъци, както и със затварянето на старите депа и тяхната рекултивация. Всичко това ни позволява да увеличим два пъти средствата, които предвиждаме, за поддържане и почистване на междублоковите пространства. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при представяне на план-сметката за дейностите по почистване на Столична община през 2017г.
По отношение на междублоковите пространства се предвижда създадените специализирани звена към районните кметове, каквито има към момента в 16 столични района, да продължат да отговарят за косенето, поддържането на междублоковите пространства, както и ремонта на детски площадки. Очаква се и останалите 8 района да развият такива специализирани звена.
Кметът посочи също, че поддържането на междублоковите пространства е наш приоритет и затова за 2017 г. предлагаме увеличение 2 пъти на средствата за тяхното почистване.
За една година от работата на завода за механично-биологично третиране на отпадъците са преработени 229 хил. тона битови отпадъци. Със 79 % е постигнато намалява на количествата отпадъци, предадени за депониране, чрез оползотворяване и рециклиране, което е с 19 % повече, спрямо същия период на 2015г.
За 2016 г. е постигнато увеличение в количеството преработени отпадъци в инсталациите за компостиране и за преработка на хранителни отпадъци. Общо 17
746 тона са преработени на "Хан Богров", като това е със 648 тона повече в сравнение с 2015 г. Тези данни са за първите 9 месеца на 2016.
Количеството произведен компост е с 697 тона повече, спрямо същия период на 2015г. Произведената електрическа енергия e общо 3 928 MWh, което е 787 MWh, повече, спрямо същия период на 2015г.
За 2017 г. се планира преработване на 100% от количествата на битовите отпадъци в завода за отпадъци - до 380 000 тона смесени битови отпадъци в завода за МБТ и 25 200 тона биоотпадъци в инсталацията в "Хан Богров".
Продължаваме работата за почистване на града и съвременно и екологично третиране на отпадъците, посочи още кметът Фандъкова.
На представянето на план-сметката заместник-кметът по екология Мария Бояджийска представи дейностите по лятно улично почистване - метене и миене на улици. Средните кратности за миене през 2017 г. се увеличават за по-голумите улици в районите от 1 на 3 пъти и вътрешно-квартални улици от 2 на 3 пъти, каза Мария Бояджийска. Тя представи и дейности по поддържане на паркове, градини и зелени площи в междублокови пространства през 2017г. и даде пример с подготовката на проект за цялостно обновяване на междублоково пространство в район "Подуяне".