Цветанов: След всеки национален избор трябва първо да се съобразим с избирателите

ПФ и особено ВМРО не ни подкрепиха. Въпреки случилото се, трябва да се намали политическото противопоставяне

В интервю пред "24 часа" Цветан Цветанов анализира причините за загубата на президентските избори от страна на ГЕРБ и шансовете на партията на бъдещ вот. 
Цветанов смята, че не е имало ясна политическа подкрепа, която да бъде изразена от ПФ, и по-специално от ВМРО. Но въпреки тези различия, въпреки случилото се през тези 30-40 дни, трябва да се намали политическото противопоставяне. 
"След всеки национален избор трябва първо да се съобразим с избирателите и начина, по който те са гласували. Второ, политиците трябва действително да търсят цели, които могат да ги обединяват, а не да говорят за нещата, които ще породят нажежаване и противопоставяне. Днес повече от всякога трябва да търсим допирните точки", изтъква той. 
Цветанов не би желал да бъде краен в оценките си към коалиционните партньори, а също - към патриотите. Той иска колкото се може по-бързо да се върне нормалното комуникиране и да се излезе бързо от създалата се политическа криза, която може да доведе до тежки последствия, ако има противопоставяне. 
"Това сме го виждали през 2013-2014 г. и то не доведе до оздравяване на държавата. Обратното - имахме разваляне и загуба на доверие в Брюксел. Само за 2 г. на базата на общите усилия на всички постигнахме добри неща", отбелязва по-нататък в интервюто Цветанов. 
Той каза, че на изборите през 2014 г. ГЕРБ са взели 1 070 000 гласа, а през 2013 г. са имали 1 080 000. На втория тур сега резултатът е бил 1 256 000 гласа за ГЕРБ, като това ги е доближило до резултата си от парламентарните избори през 2014 г. 
"Около 150-170 хиляди дойдоха от подкрепата, която заяви РБ. Тук обаче искам да подчертая, че когато преди 2 г. поехме отговорността за държавата, заявихме пред българските граждани, че формираме парламентарно мнозинство, зад което са повече от 1 600 000 гласа - ГЕРБ, РБ и Патриотичният фронт. В началото добавяме и АБВ, която бе част от управлението и политиките на кабинета “Борисов-2”. 
Какво обаче се получи на втори тур и по време на кампанията, която водеха партии от парламентарното мнозинство? Имаше противопоставяне, излагаха се позиции, които не бяха коментирани преди това"
, смята Цветанов. 
Защото, когато говорехме за бежанския проблем, ние, управлявайки заедно България, изпълнявахме ангажимента си да изградим допълнителните възпиращи съоръжения. За тях се отделяше допълнителен финансов ресурс. В социалната политика за тези 2 г. на базата на добрата приходност бяха осигурени над 200 милиона, за бонуси по два пъти в годината към най-ниските пенсии. 
Знаем, че българските пенсионери се нуждаят от повече, но трябва да бъдем реалисти. Тези изказвания, направени по време на кампанията, за 300 лв. минимална пенсия (от страна на ВМРО - б.р.) ни свалиха резултата, отбелязва още той.
 
Цялото интервю четете ТУК