Ева Паунова: Европейската Комисия признава дигиталните способности като основни умения

Новата европейска програма за умения ще подобри преподаването и припознаването на квалификациите

„Новата европейското програма за уменията припознава способностите за боравене с цифровите технологии като основни. Това демонстрира политическата ангажираност на европейско ниво да преобърнем негативната тенденция - в момента 40 % от населението на ЕС не притежава достатъчни дигитални умения.“ Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по повод дебата за Гаранцията на уменията, състоял се на 22 ноември 2016 г. в рамките на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург.
Новата европейска програма за умения ще подобри преподаването и припознаването на квалификациите, подобрявайки конкурентоспособността и развивайки иновациите в ЕС. Гаранцията на уменията, част от тази програма, цели да помогне на лицата в активна възраст да придобият основно ниво на грамотност и дигитални умения, което да им помогне да завършат своето образование и да намерят професионална реализация.
Ева Паунова направи редица препоръки за успешното прилагане на Гаранцията на умения. „Важно е да създадем култура за учене в цяла Европа, както и да внедрим основните умения, като езиковата, математическата и дигиталната грамотност, във всеки курс или програма за обучение. Освен това сътрудничеството с работодателите и предприятията е ключово - обучението на кадри трябва да бъде разглеждано като инвестиция, а не като разход.“ Българският евродепутат допълни, че е нужно да се разработи стратегическа перспектива, обединяваща разбиране на по-широкия контекст и осъзнаването на необходимостта от адаптиране или промяна на досегашната практика.