Правят първата за България аутопсия на делфин в Тракийския университет

За първи път в България ще се направи аутопсия на делфини. Това съобщи д-р Георги Митев, директор на Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните в Бургас, цитиран от “Фокус“.

Той ще участва в екипа, който ще проведе аутопсията на дълбоко замразени два трупа на делфини, които са били намерени през лятото изхвърлени на плажа с нулева степен на разлагане. „Аутопсията ще се извърши в края на месеца в катедра на Университета в Стара Загора, тъй като смятам, че там е единственото логично място да се извърши аутопсията на делфините.

В екипа от специалисти ще се включи и специалистът проф. д-р Назарио от Университет в Падуа, Италия“, каза д-р Георги Митев. „Целта на аутопсията е да се установят причините за смъртта на делфините, тъй като през лятото имаше спорове между рибарите и еколозите кой точно е виновен за смъртта на тези животни“, посочи д-р Митев.

Аутопсията на двата делфина се организира от МОСВ, чиито представители ще присъстват на манипулацията, както и представители на три Областни дирекции по безопасност на храните, които ще направят проби за заразни заболявания при този вид бозайници.