Борисов от Харманли след бунта: Внимавайте с призивите за саморазправа

На всички, извършили вандалски действия в бежанския лагер в Харманли, ще бъдат повдигнати обвинения

Това увери премиерът в оставка Бойко Борисов, който спешно пристигна в лагера в Харманли след възникналите безредици там снощи, съобщи bTV.

Борисов призова да бъдем внимателни, когато някой призовава за физическа саморазправа с мигрантите след бунта, защото по думите му мрежите на ИДИЛ много внимателно следят и "Фейсбук", и това, което излиза по новините.

"Обикновено там, където възникнат такива остри сблъсъци, винаги има терористичен акт, винаги се задействат спящите клетки", предупреди той.

"Такива, които се правят на големи герои, да знаят, че след подобно поведение могат да изложат на риск огромни маси от населението", допълни той.

"Засичаме едновременни действия в Европа и тук. Трябва да бъдем много внимателни", посочи още той.

Според него е възможно бунтът да е организиран отвън. Като аргумент той посочи факта, че самите мигранти са пуснали снимки в социалните мрежи. "Всеки от тях държи мобилен телефон", отбеляза Борисов.

"С голямо притеснение знам как гледат телевизия, влизат в интернет и задействат своите клетки", изтъкна Борисов.

Тази нечовешка война, която се води в Сирия и в арабския свят, доведе до истинско бедствие. Няма сила, която да спре бягащите от войната хора, това е съдбата на Европа, допълни министър-председателят в оставка.

Той съобщи, че бунтът е предизвикан предимно от афганистанци. "Афганистанските групи биеха сирийците, за да излизат да се бунтуват", заяви той.

По думите на Борисов 250 полицаи и жандармеристи е трябвало да усмирят многократно по-голяма група. Той уточни, че го казва, защото е убеден, че в следващите дни ще се говори за полицейско насилие и превишаване на самоотбраната и ще се пита защо са използвани гумени куршуми и помощни средства. Борисов допълни, че това е разписано в закона в случаи на масови безредици.

"Вътре няма нито един прозорец здрав", изтъкна премиерът в оставка.

Той е разговарял с главния прокурор и още тази нощ започват огледи от следователи и прокурори. "На всички, които са извършили вандалски действия, ще им бъдат повдигнати обвинения", увери Борисов.

Борисов обяви, че през декември започва екстрадицията, като вече има поръчан самолет за Афганистан. Петима души ще се опитаме да ги екстрадираме веднага по линия на националната сигурност. Другите, които са нарушавали обществения ред, ще са от първите екстрадирани, а дотогава ще бъдат преместени в лагери от затворен тип, увери той.

Ранените полицаи след бунта в лагера в Харманли са с леки травми
Най-тежко пострадалият е с фрактура на ръката. Засега няма да търси отговорност от ръководството на центъра и Агенцията за бежанците.

Общо 24 полицаи са ранени при бунта на мигрантите.