Няма опасност от зарази в Харманли, успокояват от ДАБ

Информацията за масова зараза в бежанския център в Харманли не е вярна

Това заяви председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Петя Първанова.

В неделя стотици жители на Харманли излязоха на протест заради съмнения, че институциите не дават истинската картина на заразните заболявания в бежанския център в града. Те поискаха оставката на Петя Първанова и заплашиха, че ако в тридневен срок не бъде изяснена истинската картина на ситуацията, ще преминат към гражданско неподчинение.

Петя Първанова обясни по БНР, че разпространяваната през последните два месеца информация за масова зараза, за множество случаи на лайшманиоза в центъра в Харманли, е невярна. Миналата седмица беше съобщено за 23 нови случая на краста и няколко на нетипичната за нашите ширини кожна лайшманиоза са регистрирани в бежанския център в Харманли от 4 ноември насам. 

В събота и неделя екип от ВМА - инфекционисти и дерматолози, посетиха центъра и извършиха прегледи. Посещението е във връзка с препоръките на омбудсмана. Прегледани са 126 лица с най-сериозни видими кожни проблеми, обриви и усложнения.  Случаите на краста, които са установени при вчерашния преглед, са 26, съобщи Първанова. 23 са, тези които са пристигнали миналата седмица и са установени при първоначалния преглед и 3 лица с усложнения от неправилно лечение.

"Няма диагноза лайшманиоза – това е много важно да се знае. Няма опасност за здравето на хората, живеещи в близост до центровете на ДАБ", обясни Петя Първанова.  Тя посочи още, че в центъра в Харманли живеят 3001 мигранти. Във всички останали центрове се настаняват под 1000 души.  Първанова каза още, че се работи по въпроса половината от центъра в Харманли да стане от затворен тип.  

В момента, в който лицата поискат международна закрила, те са вече с различен статут – на кандидат-бежанци или кандидат-чужденци за хуманитарен статут. До момента, в който те извършат дадено нарушение, те няма как да бъдат настанени в център от затворен тип, обясни Първанова. По отношение на мигрантския наплив по границите и евентуалното увеличаване на потока, Първанова каза, че има лек нетраен спад на лицата, които се опитват незаконно да пресекат границата.