Румен Петков: Половината мигранти са афганистанци

Нямаше как циреят с бежанците да не гръмне

Трета година в АБВ говорим, че ЕК влиза неподготвена в кризата с мигрантите. Имаме проблем със здравното обезпечаване на бежанците. Той не е само в Харманли и София, но и на Лъвов мост. Това заяви Румен Петков от АБВ в студиото на "Денят започва". 
"Когато предупреждавахме, че няма как този цирей с бежанците да не гръмне, че Европейският съюз влезе абсолютно неподготвен за кризата с мигрантите, тогава всички се снишаваха", добави Петков.

Голяма част от бежанците са афганистанци, очевидно е, че Европейският съюз трябва да постигне споразумение за реадмисия, но нашето правителството си трае. А това е стратегически въпрос - не можем да продължим да приемаме здрави и силни мъже, които не е ясно какво правят у нас. Ако не следим паричния им поток, утре няма да разберем как са влезли наркотици, вдругиден – как са влезли терористи, и т.н., подчерта Петков.
Според него сблъсъците в Харманли са резултат и от политически спекулации, провокации и нагнетяване на напрежението. Нека да бъдем малко по-внимателни и да си дадем сметка, че когато веем байраци и разпръскваме омраза, това ще има съответният ефект, посочи зам.-председателят на АБВ.
Той каза още, че позицията на АБВ за мажоритарната система е последователна и от партията отдавна са се обявили за въвеждането й. По думите му обаче тя не бива да бъде въвеждана на всяка цена, от този парламент, тъй като администрацията ни не е готова за мажоритарни избори.