18 мигранти на съд заради безредиците в Харманли

Трима непълнолетни афганистанци и 15, навършили пълнолетие, ще застанат пред съда в Харманли в понеделник

Те са обвинени за хулиганство, съпроводено със съпротива срещу органи на властта, отличаващо се с особен цинизъм и дързост.

С постановление на наблюдаващия прокурор 17 от обвиняемите са задържани за срок до 72 часа. До момента е установено, че те са участвали в безредиците, като са унищожавали вещи, хвърляли камъни, удряли полицейски служители. 

20-годишният Бахир Янурал, който е запалил българския трибагреник в четвъртък вечерта, ще се яви пред Специализирания съд днес.

Едновременно с това продължава и отстраняването на щетите по сградите, причинени при бунта на 2000 мигранти в четвъртък.  

Докато бъдат експулсирани, агресивните търсачи на убежище ще бъдат преместени в бивши казарми край границата. 

Медицински екипи влязоха в събота в бежанския лагер в Харманли и започнаха планираните още преди бунтовете там прегледи. Само за един ден са прегледани над 100 чужденци, открит е един случай на краста.

Припомняме, че във вторник Министерството на здравеопазването разпореди лагерът да бъде затворен. Ограничаването на достъпа пък беше една от причините хората вътре да се разбунтуват и в крайна сметка да се стигне до сблъсъци с полицията.

В момента там работят седем лекари - 4 инфекционисти, паразитолог, специалист по кожни болести и хирург. Пристигналите доктори са от УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив и от столичната "Александровска" болница. "Прегледите текат нормално, настанените в центъра съдействат напълно на лекарите", уточни директорът на регионалната здравна служба д-р Соня Димитрова.