Хитър Петър и Ганьо се изправят един срещу друг в кукления театър

Премиерата е на 2 декември от 18.00 часа

Хитър Петър и Ганьо заедно с Хитра Мара и Ганьовица се изправят едни срещу други като двете страни на българския манталитет в най-новия спектакъл на Държавния куклен театър "Дора Габе" в Добрич, съобщава БТА.
"Хитър Петър" отправя послание към децата чрез популярния герой от българския фолклор, който е честен, с остър ум и чувство за хумор, да бъдат добронамерени и да се разбират, разказа за постановката режисьорът Веселин Бойдев. По думите му на другия полюс в българския характер е Байганьовщината - толкова актуална и днес, с проявите на скъперничество, горделивост и всички национални качества, с които не се гордеем.
Новата постановка следва традициите на европейския куклен театър на параван, а системата на куклите - т. нар. петрушки, позволява по по-раздвижен и забавен начин да бъдат разказани историите на Хитър Петър, добави режисьорът.
Спектакълът ще бъде показан утре вечер пред широката публика, информира директорът на театъра Петър Петков. Той добави, че трупата ще изиграе близо 40 представления от афиша с най-новите си заглавия през Коледните и новогодишните празници. През отиващата си година детската публика се е забавлявала в театъра на повече от 250 представления.