Виктор Янков поема международните комуникации в "Пловдив 2019"

Длъжността е част от новата структура на фондация “Пловдив 2019”

Бившият фестивален директор на „Нощ на музеите и галериите“ Виктор Янков застава начело на международната комуникация в общинска фондация „Пловдив 2019“. Той ще отговаря за връзките с международните партньори като зам.-директор „Международна дейност“ в общинска фондация „Пловдив 2019“ от началото на следващата година.

Неговата задача ще е да съдейства за успешната координация на международното участие в програмата на града, партньорствата в и извън мрежата на Европейските столици на културата. Ще организира международните срещи, на които градът ще е домакин в следващите три години, също и представянето на Пловдив на европейската културна сцена.

Длъжността е част от новата структура на фондация “Пловдив 2019”, одобрена с решение на Управителния съвет, която следва закономерното разширяване на екипа. Решението се базира на споделения опит от други Европейски столици на културата и препоръките от мониторинговия доклад. Поетапно ще бъдат обособени екип за международна комуникация и партньорства, както и екип за продукция. В новата структура вече са включени и предварително планираните четири културни мениджъра, които ще поемат координацията на четирите програмни платформи на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Днес Пловдив е изправен пред възможността да утвърди ролята си на културен център и да стъпи на международната карта. 2019-та година е шанс да покажем, че културата може да променя начина, по който живеем, казва Виктор Янков и допълва, че навсякъде в Европа участието в културата е разпознато като човешко право и като фактор за развитие и устойчивост.