Министър Кралев награди „Спортист на НСА"

Наградата отиде при Христо Христов, който е треньор по сумо към СК „Борба, самбо и сумо – НСА Академик“. Спортист на годината на Академията стана още един представител на сумото - Анна Методиева

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в церемонията по връчване на наградите „Спортист на НСА за 2016 г.“, като заедно с проф. Пенчо Гешев награди треньора на годината на спортната академия. Наградата отиде при Христо Христов, който е треньор по сумо към СК „Борба, самбо и сумо – НСА Академик“. Спортист на годината на Академията стана още един представител на сумото - Анна Методиева от 4-ти курс, която е републикански шампион при жените и носител на бронзов медал от Европейското първенство по сумо за жени.
В церемонията участваха още зам.-министърът на младежта и спорта Асен Марков, олимпийската шампионка и председател на БОК Стефка Костадинова, изпълнителният директор на Българският спортен тотализатор Дамян Дамянов, председателят на Съвета на Настоятелите на НСА Красимир Дачев, зам.-кметът на район Студентски Велина Белева, интерконтиненталният шампион по бокс в тежка категория Кубрат Пулев и бронзовият медалист от Лондон Тервел Пулев,  двукратният олимпийски шампион проф. Петър Киров, председатели на спортни федерации и членове на академичния съвет на НСА „Васил Левски“.
„Поздравявам ви за спортните успехи, които сте постигнали през тази година“, обърна се министър Кралев към студентите и преподавателите в НСА. „Националната спортна академия винаги е била сърцето и кръвоносната система на спорта. Искам да благодаря на професорите и преподавателите от НСА, за всичко, което са направили през годините, за да поддържат спорта ни на високо ниво и да им пожелая да не спират да се усъвършенстват, за да имаме спортисти на световния връх. На вас, студентите, искам да пожелая да сте здрави и да не забравяте, че освен състезатели очакваме от вас да бъдете и добри треньори. Елитен спорт се прави с модерна наука, затова спортът и науката трябва да вървят ръка за ръка“, добави той.
Наградата „Спортист на НСА" се връчва ежегодно на възпитаници на спортната академия, които се състезават за клубовете на НСА и през годината са постигнали значителни спортни успехи. Задължително условие е наградените да бъдат редовни студенти в НСА „Васил Левски“.
По време на церемонията ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев връчи на едни от най-известните студенти на академията - Кубрат и Тервел Пулеви - сувенири.