Прокуратурата внесе осем обвинителни акта за кражби

Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда през последната седмица осем обвинителни акта за кражби

На съд е предаден Айредин Е., на 38 г., който до момента е осъждан общо 17 пъти. На 12 май 2016 г. сутринта  обвиняемият отишъл в сграда в гр. Пловдив, където имало лекарски кабинети, и започнал да обикаля по етажите. Установил, че един от тях е отключен и влязъл вътре. Отворил шкафа и оттам отнел чанта с портмоне, в което имало 50 лева, и документи. Междувременно лекарят го срещнал пред кабинета и попитал дали чака за преглед. Обв. Айредин Е. отвърнал положително и казал, че ще се върне след малко и напуснал сградата. След  това отишъл в кв. „Изгрев“ в гр. Пловдив, където изкопал дупка в земята и заровил отнетите документи. По-късно те били открити от полицията, а обв. Айредин Е. задържан. В момента се намира в затвора в гр. Пловдив.
Обв. Владислав В., на 22 г., и обв. Божидар М., на 28 г., са предадени на съд за това, че за периода от 29 ноември 2014 г. до 6 декември 2014 г. при условията на продължавано престъпление, след предварителен сговор и в немаловажен случай, отнели чужди движими вещи с намерението противозаконно да ги присвоят – престъпление по чл.195 ал.1 т.5 във връзка с чл.194 ал.1 във връзка с чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.  Двамата обвиняеми решили да извършат кражба от търговски обект за черна и бяла техника. На 29 ноември 2014 г. те влезли в магазин в гр. Пловдив, облечени със зимни якета с качулки. Обвиняемите се разхождали из щандовете и отнели лаптоп. Единият от тях го скрил в якето си, след което напуснали магазина. На 6 декември 2014 г. по същата схема успели да отнемат още един лаптоп, след което се върнали за плейстейшън игра, но били забелязан от служителка на търговския обект. По-късно двамата обвиняеми били установени като извършители на кражбата. Общата стойност на отнетите вещи е 3 446 лева.
Обв. Цветелин К., на 36 г., е предаден на съд за това, че при условията на опасен рецидив, е отнел чужди движими вещи – 60 лева от 83-годишна жена, с намерението противозаконно да ги присвои. На 5 юни 2015 г. обв. Цветелин К. пристигнал от гр. София в гр. Пловдив. Той се обадил на пострадалата жена по телефона и се представил за приятел на нейния внук. Съобщил, че ще се качи до апартамента й. Жената му отворила. Той обяснил, че бил катастрофирал с брат си и не му достигали 61 лева. Свидетелката обяснила, че няма пари. Обвиняемият я помолил, ако може да му донесе пластмасово шише. Когато жената влязла в апартамента, обв. Цветелин К. от каса, която се намирала до входа на жилището, отнел 60 лева, като я отворил с оставения на нея ключ. Разпитан в хода на досъдебното производство, обвиняемият се е признал за виновен.
На съд е предаден Иван Р., на 24 г., за това, че при условията на опасен рецидив е отнел чужди движими вещи с намерението противозаконно да ги присвои. На 25 август 2016 г. свидетелката М.А., която била безработна, събирала хартиени отпадъци от контейнери в гр. Пловдив, за да ги предаде в пункт за вторични суровини. В един от кашоните била оставила своята чанта с лични вещи, фотоапарат, мобилен телефон и 55 лева. Обв. Иван Р. се приближил до жената и предложил да й помогне да пренесат отпадъците до пункта. През това време М. А. продължила да събира хартии, а обв. Иван Р. взел чантата и избягал. По-късно е бил задържан и вещите били върнати на пострадалата.  Обв. Иван Р. е многократно осъждан и понастоящем се намира в затвора в гр. Пловдив.