Фандъкова се срещна с представители на малкия и среден бизнес

Над 90% от всички предприятия в България са малки и средни

В срещата взеха участие Мариета Захариева – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за подпомагане на малките и средни предприятия, Николай Стойнев- зам. председател на СОС, изпълнителните директори на Столичната агенция за приватизация и инвестиции Владимир Данаилов, Столичен гаранционен фонд -Кирил Григоров и на Общинска Банка –Чакалски. „ Последните изследвания на Института за пазарна икономика показват, че София е успяла, както да излезе от икономическата криза от 2008-2009 г., така и да преодолее последиците от нея. Принос за това има бизнесът в столицата“ , каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Над 90% от всички предприятия в България са малки и средни. От тях около 29% са съсредоточени на територията на Столична община. Малките и средните предприятия осигуряват около 75% от работните места в страната. През последните 2-3 години тези предприятия се характеризират с положителна динамика на инвестициите, чийто темп на растеж възлиза на 2.3%. Чрез Общински гаранционен фонд за малки и средни предприятия Столична община провежда активна политика в подкрепа на малкия и средния бизнес и на предприемачеството. Само за последните четири години  фондът е направил възможно да се създаде, развие или запази бизнесът и съществуването на над хиляда предприятия, като ги е подпомогнал издавайки 187 гаранции на стойност близо 13 млн. лв. и е предоставил общо 930 консултации.
   
„В услуга на бизнеса в София работи и Столичната агенция за приватизация и инвестиции. Агенцията има за задача да подпомага дейността както на големите инвеститори , така също на стартиращи и малки предприятия“, посочи още Фандъкова. СОАПИ, Гаранционният фонд и Общинска банка стартират проект в помощ на малките и средни предприятия. Трите организации подготвят общ консорциум, чиято цел е да кандидатстват пред Фонда на фондовете за финансиране. Новата стратегия за 2017-2018 година на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции предвижда разработването на специална програма насочена към малките и средните предприятия. Една от мерките в нея е обучението на предприемачи за работа съгласно новите европейски изисквания.
„Подкрепата за малкия и средния бизнес, която общината може да даде е мощен стимул за разкриване на нови работни места“, посочи Фандъкова.