Дават 10 млн. евро за възстановяване инфраструктурата в Хитрино

Средства от Програмата за развитие на селските райони ще бъдат използвани за възстановяване на Хитрино

Европейската комисия и българските власти постигнаха съгласие 20 милиона лева незабавно да бъдат предоставени с цел бързо премахване на последствията от трагедията.

Решението идва след постоянни контакти с българското правителство и серия консултации в създадената вчера в Европейската комисия работна група в помощ на пострадалото село, в която участват комисарите по земеделието и регионалното развитие - Фил Хоган и Корина Крецу. То предвижда ускорена реализация на целеви проекти за възстановяване на разрушената инфраструктура и ще даде възможност и за разкриване на временни работни места в засегнатия район.

Министърът на земеделието (в оставка)  Десислава Танева, която участва в Брюксел в редовния Съвет по земеделие, обяви след срещата със зам.-председателя на Комисията, че се търсят и други варианти за подкрепа на Хитрино.

"Само ден, след като в Комисията беше създадена работна група за помощ на Хитрино, вече има първи положителен резултат, и той е от огромно значение за нас. Тази незабавна подкрепа за пореден път ни показва, че когато е изправена пред трудни моменти, България не е сама и българите винаги могат да разчитат на европейска солидарност", заяви ДесиславаТанева.