Ет­но­г­ра­ф­с­кият му­зей в Бал­чик с ново луксозно издание

Тиражът му е 500 ек­зем­п­ля­ра

Дни преди Ко­ле­да из­ле­зе от пе­чат пър­вото лу­к­со­з­но из­да­ние на Ет­но­г­ра­ф­с­кия му­зей в Бал­чик на български и английски език. „То бе­ше про­во­ки­ра­но от ин­те­ре­са на ту­ри­с­ти. Вклю­ч­ва вси­ч­ки ек­с­по­зи­ци­он­ни за­ли на пър­ви и вто­ри етаж, сел­с­ка и гра­д­с­ка стаи, занаяти, красиви накити. Вси­ч­ко за би­та в До­б­ру­джан­с­кия край от на­ча­ло­то на 19 век”, сподели директорът на музея Радостина Енчева, предаде Радио Варна.

Във фон­да на Ет­но­г­ра­ф­с­ка къ­ща се съ­х­ра­ня­ват над 1500 му­зей­ни еди­ни­ци. На пър­вия етаж в две за­ли е раз­гър­на­та ек­с­по­зи­ци­я­та „За­на­я­ти и по­ми­нък в Бал­чи­ш­кия край от пър­ва­та по­ло­ви­на на 19 век” – ко­жа­ро-ко­жу­хар­с­т­во, бъ­ч­вар­с­т­во, ме­д­ни­кар­с­т­во, ко­ла­ро-же­ле­зар­с­т­во, ри­бо­лов, дър­во­дел­с­т­во, грън­чар­с­т­во, ши­ва­че­с­т­во и обу­щар­с­т­во.

Пър­во­то из­да­ние е в 500 ек­зем­п­ля­ра, ко­и­то ще се про­да­ват. Ре­к­лам­ни из­да­ния имат и дру­ги­те ис­то­ри­че­с­ки обе­к­ти – га­ле­рия, вза­им­но учи­ли­ще, му­зей.

„След ре­мон­та на га­ле­ри­я­та ми­на­ла­та го­ди­на, се­га на­п­ра­ви­х­ме ка­лен­дар за 2017-а с твор­би на кла­си­ци от по­с­то­ян­на­та ек­с­по­зи­ция на га­ле­ри­я­та”, каза още директорът на Исторически музей Ра­до­с­ти­на Ен­че­ва.