Кметът Иван Тотев запали първата свещ на Ханука

Всеки знае колко важна е светлината – тя има много значения в нашия общ живот и като семейство, и като общество

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев участва в тържествената церемония за запалване на свещите на Ханука – един от най-големите еврейски празници. Пред „Рилон Център” на бул. „Христо Ботев” снощи той първи запали ритуалната свещ в присъствието на главния равин на Еврейски център „Хабад” Йосеф Соломон,  председателя на „Шалом” в града под тепетата Светлозар Калев, народния представител Петър Петров, общинския съветник Александър Сиди, кмета на район „Южен” Борислав Инчев и много пловдивчани.

Равин Соломон припомни историята на празника и основните закони, свързани с него – свещите трябва да се палят от вратата на дома навън, като всяка вечер се добавя нова. „Всеки знае колко важна е светлината – тя има много значения в нашия общ живот и като семейство,  и като общество. За да прогоним тъмнината, не трябват големи прожектори, стига дори едно пламъче. Всяко добро действие прави светлината в света”, каза още той.

Кметът инж. Иван Тотев, подчерта, че Пловдив е град на толерантността и от хилядолетия в него в мир и разбирателство живеят хора от различни етноси и религии. Той отправи своите поздрави по случай Ханука – еврейския празник на светлината, която дава топлина,  мир и спокойствие. „Пожелавам на всички пловдивчани да имат повече светли дни в домовете и душите си”, заяви кметът Иван Тотев.