Министър Павлова: Магистрала "Хемус" е приоритет

Осигурихме възможност за едновременно строителство на два участъка от нея, заяви регионалният министър

Автомагистрала „Хемус“ е национален приоритет, на правителството, но важен и за Варна и региона. Неслучайно тя е наш приоритет, в изпълнение на който проведохме тръжните процедури за избор на изпълнител на 10-километровия участък между Ябланица и Боаза и на другия – около 16 км от Белокопитово в посока Търговище, за да може да се изпълнява строителство едновременно и от двете страни. Това заяви във Варна днес министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова. Тя напомни, че за първия участък има избран изпълнител, независимо че има обжалване на процедурата, поради което се очаква решението на компетентните органи. Предстои до няколко седмици да се обяви и решението за избор на изпълнител за участъка Белокопитово - Търговище, защото имаме воля да се строи, посочи министърът.

Тя подчерта, че възможността строителството на аутобана да започне още през пролетта на тази година, ако няма обжалвания на процедурите, е осигурена благодарение на добрите приходи в бюджета. С тях строителството е обезпечено финансово, така че да не може да го спре следващо правителство, макар че такива опити са възможни, каза още министърът. За тази цел Министерският съвет отпусна 23 млн. лв., които са достатъчни за авансовите плащания за двата участъка и за препроектиране на участъка до разклона за Плевен и Ловеч и след това до Търново, като вече видяхте в медийното пространство излезе, че проектирането е готово, посочи тя. Така че има воля, има финансов ресурс, магистрала „Хемус“ може и трябва да се строи.

Правят се сериозни опити за дискредитиране на Агенция „Пътна инфраструктура“ по отношение на тази процедура. Комисията за защита на конкуренцията и Върховният административен съд са компетентните органи, които ще се произнесат по нея, заяви Павлова. Тя подчерта, че процедурата е със заложен водещ критерий „икономически най-изгодна оферта“. Според приетата изключително финансово насочена методика за оценка на получените предложения, тя е обективна, не субективна, няма субективни критерии в нея. Методиката е одобрена и съгласувана от Агенцията за обществени поръчки и по нея са провеждани много търгове. По тази методика се определят 2000 единични цени и в никакъв случай цени от типа на фенери или друг тип аксесоари не са определящи при ценообразуването и при избора на изпълнител, коментира Лиляна Павлова. Тя бе категорична, че това са извадени от контекста твърдения, а общата цена се определя от единичните цени на асфалт, насип, изкоп и всички останали видове дейности, които ще бъдат изпълнявани по време на строителството на обекта.