Тръмп забрани на граждани на 7 страни да влизат в САЩ

Става дума за мюсюлмански държави

Американският президент Доналд Тръм подписа указ, който забранява на гражданите на седем мюсюлмански държави да влизат на територията на САЩ. 

Става дума за Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен, уточнява БТА.

Мярката ще важи за три месеца, съобщиха световните агенции.

 Тръмп води активна дипломатическа дейност от встъпването си в длъжност на 20 януари, ще се чуе днес по телефона с петима държавни ръководители, съобщи Белият дом, цитиран от Франс прес.

Той ще проведе разговори с руския президент Владимир Путин, японския премиер Шиндзо Абе, австралийския му колега Малкълм Търнбул, германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд.

Абе бе първият чуждестранен лидер, който се срещна с Тръмп след избирането му за президент. Той го посети в Ню Йорк девет дни след победата му на изборите на 8 ноември.

 Двамата ще разговарят днес, няколко дни след решението на Тръмп да изтегли САЩ от Транстихоокеанското партньорство (ТТП) - споразумение за свободна търговия, сключено през 2015 г. от 12 страни - което Абе подкрепя с ентусиазъм.

Японският премиер каза, че ще опита да убеди Тръмп във важността на ТТП, но загатна в четвъртък, че обмисля и варианта Токио и Вашингтон да договорят двустранно търговско споразумение.

 

 Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"