Доналд Тръмп положи клетва като президент на САЩ (Видео)

Полагането на клетвата беше отбелязано с 21 топовни изстрела

Доналд Тръмп положи клетва като президент на САЩ на стъпалата на Капитолия във Вашингтон. Тръмп е 45-ят президент на Съединените американски щати. Полагането на клетвата беше отбелязано с 21 топовни изстрела, предаде БНТ.

"Аз, Доналд Джон Тръмп, тържествено се заклевам вярно да изпълнявам задълженията си на президент на Съединените щати и в пълната мяра на силите си ще съхранявам, защитавам и отстоявам Конституцията на Съединените щати. С божията помощ", заяви Тръмп, с вдигната дясна ръка и лява ръка на Библията, която държеше пред него съпругата му Мелания. Първо Майк Пенс положи клетва като вицепрезидент на САЩ. Церемонията по полагане на клетва от новия президент и вицепрезидент на САЩ започна с припомняне на историята и молитва.

Освен Барак Обама на церемонията присъстваха трима бивши президенти: Джими Картър, Джордж Буш младши и Бил Клинтън. Присъстваше и Хилари Клинтън, която загуби от Тръмп на изборите на 8 ноември.

В първата си реч като президент Доналд Тръмп се закани да ликвидира ислямския тероризъм по света и да изисква лоялност от чужденците, идващи в страната, защото така и американците ще преоткрият собствената си лоялност. Америка е на първо място, повтори многократно Тръмп.