Установиха птичи грип в домашно стопанство в Шабленско

Обявена е трикилометрова предпазна зона

В Добричкия регион е установен първи случай на птичи грип при домашни птици. Обявено е първично огнище на Инфлуенца А /Н5/ в домашно стопанство в село Смин, община Шабла, съобщи на БТА директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Розалина Брайкова. По думите й в т.нар. заден двор са били отглеждани 38 птици - кокошки, петли и пуйки.
Вече са предприети мерки за ограничаване на заразата. Седем от оцелелите птици в огнището са унищожени по хуманен начин, а в обекта е извършена дезинфекция, поясни д-р Брайкова. Обявена е трикилометрова предпазна зона, която включва селата Смин и Черноморци, община Шабла, информират от кметската управа. В обхвата на десеткилометровата наблюдава зона влизат селата Ваклино, Дуранкулак,Захари Стояново, Стаевци,Твърдица в община Шабла, както и село Било в община Каварна.Във всички села в община Шабла е започнало преброяване на домашните птици като стопаните им декларират, че спазват наложените мерки за предпазване от птичи грип.
Областната епизоотична комисия ще заседава утре по повод регистрираното огнище в село Смин, информира д-р Розалина Брайкова, цитирана от БТА.