Служители на митницата наказани със затвор от СНС

Служителите са лишени и от правото пет години да заемат длъжност като държавни служители

Специализираният наказателен съд наложи наказания от 3 години и шест месеца и 2 години и шест месеца затвор на Иван Капаров – служител от Агенция „Митници“ и Веслав Василев – инспектор от Митнически пункт „Гюешево“, съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.

Съдът прие обвинителната теза на Специализирана прокуратура и призна двамата за виновни в това, че в условията на престъпен сговор са извършили престъпления по служба като са регистрирали фиктивен износ на акцизни стоки от ЕС, които не са напускали територията на общността.

До задържането си Капаров е бил един от двамата служители в Агенция „Митници“, който е имал достъп до Системата за контрол на износа на Европейската комисия.

Митничарят от „Гюешево“ Василев получавал от трето лице кодовете на износни пратки с цигари от Полша, които по документи били за краен получател в Турция. Изпращал кодовете на Капаров, който от своя страна ги вписвал в подходящо време в европейската система като напуснали ЕС през „Капитан Андреево“. С това удостоверявал, че износът е приключен. На практика обаче, камионите с цигари изобщо не напускали Полша.

Капаров е задържан от служители на ГДБОП в момента, в който опитвал да впише в системата излизането от ЕС на два камиона с полски цигари.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен