Идеите за еднопосочно движение на булеварди в центъра ще бъдат обсъдени

Повод за предложението е предстоящия ремонт на бул.“Кн.Ал.Дондуков“

Напомняме, че идеята за движението бе публикувана вчера от общинският съветник Симеон Славчев във Facebook. Предложението за еднопосочност не касае вида на настилката. Еднопосочно движение се предлага по бул. „Княз Ал. Дондуков“ в отсечката между бул. "Васил Левски" и бул. "Цар Освободител". Предвижда се и велоалея с ширина 2.50 м от южната страна на булеварда, след нея ще се разположат обособените трамвайни линии, а след тях - пътните платна за движение. С цел завишаване безопасността на пътниците на трамвайните спирки ще бъдат поставени перони, съобщава пресцентърът на СО.

Направена е симулация движението с eднопосочна организация на база данните за автомобили, които в момента преминават през тези зони и допълнително е добавено увеличение на трафика от 20%. Симулацията показва двойно намаляване на трафика. Симулацията показва намаляване на задръстванията в централната градска част, чрез оптимизация на работата на светофарите, пренасочване на част от автомобилите от центъра на града към “малкия ринг” на града (бул.”Васил Левски” – бул.”Скобелев” и бул.”В.Левски” – бул.”Сливница”).

Премахват се няколко конфликтни точки, което води до по-голяма безопасност на транспортните и пешеходните потоци в централната част на града. Увеличава се пропускателния капацитет на бул.”Дондуков”, чрез обособяването на допълнителна лента в посока Ларгото и трета лента по цялата дължина от кръстовището на бул.”Дондуков” и ул.”Веслец” до кръстовището на бул.”Кн. Мария Луиза”. Увеличава се и пропускателния капацитет на ул.”Ген. Гурко”,чрез обособяването на допълнителна лента за движение.

Предвижда се предложението да бъде разгледано и обсъдено с граждани, както и в комисии на Столичен общински съвет.