Нов еко парк от растителни отпадъци ще правят в Добрич

В първия етап на проекта се предвижда да бъде облагороден район от 5 декара

В Добрич ще бъде изградена нова паркова зона на площ около 30 декара, в която градинските мебели ще бъдат направени от растителни отпадъци, съобщи за подготвения проект зам. -кметът по устройство на територията архитект Боян Коларов. В района има много стари заболели тополи, които ще бъдат подрязани и стволовите им ще бъдат превърнати в пейки и в настилки за алеите.
В новия парк ще има детски и спортни площадки, както и "зелени стаи" за уроци на открито за учениците от близките две училища, добави ландшафтният архитект д-р Ивелина Радилова, главен експерт "Озеленяване" в общината. Тя поясни, че парковата зона попада в разлива на река Добричка при проливни дъждове, затова ще бъдат изградени своеобразни басейни, които временно ще поемат водата,а след това ще бъдат използвани като спортни съоръжения.
В първия етап на проекта се предвижда да бъде облагороден район от 5 декара с най-натоварената пешеходна връзка от жилищен комплекс "Дружба" към центъра на града. Общината ще търси финансова подкрепа за проекта в рамките на националната кампания "Чиста околна среда" на Министерството на околната среда и водите. Вече са подготвени писма до домоуправителите в жилищната зона като се очаква обитателите да се включат в изграждането на новия парк с идеи за устройването му и с доброволен труд, казаха от кметската управа.