СО ще разработи система за прогнозиране на атмосферни замърсявания

За изпълнител на проекта е избран Националният институт по метеорология и хидрология към БАН

Във връзка с подобряване качеството на въздуха в София, днес Столичната община официално възложи разработването на системата за ранно предупреждение за замърсяване от фини прахови частици, съобщи пресцентърът на Столична община.

Моделът на НИМХ ще позволява 48 часова прогноза, която чрез метеорологичен алгоритъм и статистически модел ще изчислява предпоставките за поява на наднормени концентрации на фини прахови частици за района на гр. София.

„Този проект е изключително важен за нас, защото чрез него ще можем да взимаме своевременни и ефективни управленски решения, свързани с организацията на дейностите в града ни. Когато прогнозите покажат възможно атмосферно замърсяване, това ще бъде основание да се предприемат конкретни последващи действия, с които да се минимизирс рискът от реално превишаване на нормите от фини прахови частици“, коментира зам.-кметът по екология Йоана Христова.

Очаква се проектът да е напълно готов и да започне да се използва ефективно от Столичната община преди началото на следващия зимен сезон.