ГЕРБ издига образованието в основен национален приоритет

Йорданка Фандъкова посочи акцентите на ГЕРБ в образованието и какво партията цели да подобри

"В програмата на ГЕРБ образованието е издигнато в основен национален приоритет и категоричен управленски ангажимент." В това увери участниците в кръгла маса "Качествено образование за икономически растеж и за по-високи доходи" Йорданка Фандъкова, председател на сдружение "Граждани за европейско развитие на България" и зам.-председател на ГЕРБ, съобщава пресцентърът на ГЕРБ.

Сред ангажиментите е да се създаде национална система за регистриране на децата, които се записват, напускат училище и съответно техните семействата се предвижда да останат без социални помощи.

Задача е и инвестиции в учителите, заздравяване на връзката между образование, личността кариерата и доходите. По думите на Фандъкова работещата икономика се постига само с високо образование, а за това са нужни инвестиции в сферата. Тя посочи, че една от стъпките е промяна във формулата на делегираните бюджети.

"Образованието и модернизацията му са бягане на много дълго разстояние, това, което залагаме днес, дава резултати след 11-12 години, а очакванията на бизнеса са днес и сега и затова е важно да говорим заедно", подчерта зам.-председателят на ГЕРБ. Тя припомни, че вече са направени добри неща като закона за предучилищното и училищното образование, първи стъпки за въвеждане на дуалното образоване.