„Пловдив 2019“ и „Варна - Европейска младежка столица 2017“ със съвместни проекти

Пловдивските организации имат голям опит в развитието на градската среда

Обмен на доброволци, добри практики в младежката сфера, развитие на градската среда и съвместни проекти, коментираха в партньорска среща екипите на „Пловдив 2019“ и „Варна- Европейска младежка столица 2017“.
По време на  форум, посветен на възможностите за включване в проекти, обучения и международно младежко сътрудничество, организации и културни оператори от града се запознаха с основните направления, по които могат да кандидатстват през цялата 2017-та към отворените покани на младежката столица.
Пловдивските организации имат голям опит в развитието на градската среда. “Имаме желание да ползваме вашия опит в превръщането на Капана в квартал на творческите индустрии. Aрхитектурни, творчески проекти и  събития за този квартал ще са изключително полезни за направление „Проект за милиони“, с фокус централния квартал “Даляна“ на град Варна“, споделиха от младежката столица. Още в началото на април стартират и процедурите по кандидатстване с проектни предложения. От варненския екип очакват интересни идеи от пловдивските организации за обновяването на района.
Допирните точки между Пловдив - Европейска столица на културата и Варна - Европейска младежка столица се фокусират върху темите, заложени в програмите и на двете столици. Съвместни обучения на доброволци, сертифицирането и приемането на Закон за доброволчеството са част от темите, по които ще обменят опит двата екипа. Предстои представители от Варна да вземат участие на обучение, организирано от „Пловдив 2019“, в края на март с международни лектори.
Включването на читалищата като проактивен участник в младежките дейности и културните процеси на двата града за насърчаване на междупоколенческия диалог, ще е част от обмена и стимулирането на сътрудничеството между Пловдив и Варна.
Интеграция на младите хора в неравностойно положение,  насърчаване на социалното предприемачество, младежки фестивал  Fun city, международен младежки обмен в общо 14 основни направления предлага  младежката столица през цялата 2017-та за кандидатстващите организации.  Предстои „Пловдив 2019“ и „Варна - Европейска младежка столица 2017“ да разработят още съвместни работилници, обмен на съдържание по програмите и проекти в сферата на младежката култура.