Изпращаме нов контигент за участие в мисията на НАТО в Афганистан

Контингентът е в състав до 110 военнослужещи, от които 8 са жени

България ще изпрати нов контингент за Афганистан. Официалната церемония ще се състои на 28 февруари в Казанлък. Контингентът ще вземе участие в международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“, съобщиха от Министерството на отбраната. Служебният министър на отбраната Стефан Янев и изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов ще присъстват на церемонията.

Основната част от XXXIII-ти контингент е от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Контингентът е в състав до 110 военнослужещи, от които 8 са жени. Той включва национален елемент, група за охрана, екип от съветници и щабни офицери към щаба на мисията на Алианса. Национален командир на контингента е полковник Христо Атанасов, държавен експерт в Инспектората на военното министерство. Участвал е в международна мисия на Българската армия в Афганистан през 2010 година. Командир на групата за охрана от състава на международната мисия в Афганистан е капитан Ивайло Алексов от II-ри механизиран батальон от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Капитан Алексов е завършил НВУ „Васил Левски“ – Велико Търново през 2009 година. Това ще бъде неговото второ участие в международна мисия.

На изпращането ще присъстват командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, съветникът на президента по сигурност и отбрана Илия Милушев, както и представители на местната власт. Международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“ е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство.