САЩ ще спре ускорената обработка на работни визи H-1B

Службата за американско гражданство и имиграция е заявило, че спирането на ускорената разработка ще влезе в сила от 3 април

Правителството на САЩ временно спира процедурата по ускорена обработка на работни визи H-1B, които обикновено се използват от американските компании за наемане на чуждестранни работници, съобщава Ройтърс.

Макар този ход да се счита като опит на президента Доналд Тръмп да пази работните места само за съгражданите си, според Службата за американско гражданство и имиграция на САЩ мярката има за цел единствено да облекчи работата на служителите в тези бюра.

Визата за H-1B се издава на десетки хиляди висококвалифицирани чуждестранни граждани всяка година, но от 3 април кандидатите вероятно няма да получават необходимия документ толкова бързо и лесно. Очаква се процедурата да бъде спряна за 6 месеца. Такива пропуски обикновено взимат учени, инженери, компютърни програмисти или други кадри, чиято работа изисква високоспециализирани знания.

Чрез ускорената процедура документ за влизане в Щатите се получава за 15 дни срещу допълнително заплащане.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен