МВР поръчва спешно джипки за 29 млн. лв.

Искат ги с гуми за офроуд и оборудвани със станции и таблети

299 джипки за над 29 млн. лв. без ДДС иска да купи вътрешното министерство за Гранична полиция. Поръчката е обявена от МВР на 6 март със срок за подаване на оферти до 20 март. Води се по ускорена процедура, защото иначе трябвало да се връщат пари на ЕС, съобщава "24 часа".

Сделката се финансира по проект за охрана на външните граници на Европейския съюз и джиповете трябва да са пристигнали в МВР до 30 септември, става ясно от обясненията към обществената поръчка.

290 от джиповете ще са патрулни и ще се ползват от Гранична полиция за обходи по браздата. Те трябва да имат задължително дизелов двигател и задвижване 4 по 4, но може да са както с ръчна, така и с автоматична скоростна кутия. Има обаче минимално изискване за поне 600 литра багажник. Джипките трябва да са с летни гуми с шарка за офроуд, а заедно с тях да бъдат предадени и по 5 зимни гуми на автомобил.

В цената на високопроходимите автомобили трябва да се включи и допълнително оборудване. Задължително трябва да имат радиостанции по стандарта ТЕТРА, който ползва полицията, система за разпознаване на автомобилни номера, таблети с принтери и монтирани допълнителни фарове на покрива до полицейските лампи.

9 от джипките са предвидени за мобилни технически работилници. Те също ще са със задвижване на четирите колела, но с по-големи двигатели. Ще имат също 4 пътнически места освен мястото на шофьора. Особеното при тях е, че трябва да са оборудвани с комплект гаечни ключове, ъглошлайф, бормашина, електрожен и сгъваема стълба.

Поръчката на МВР е разделена на две позиции. Тази за патрулните автомобили е за малко над 28 млн. лева без ДДС. За 9-те високопроходими работилници пък ще бъдат платени 881 хил. лева без ДДС.

В поръчката цената ще има тежест 60%, а техническите данни на автомобилите - 40%.