„Газпром” няма да търси обезщетения от България за „Южен поток”

Компанията обещава да спазва ангажиментите в продължение на 8 години

"Газпром“ няма да търси обезщетения от страната ни за “Южен поток“. Това е един от ангажиментите, които са заявили от компанията в отговор на опасенията от Европейската комисия за конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа, съобщиха от институцията. Комисията бе загрижена, че “Газпром“ извлича ползи от доминиращото си положение на пазара за доставки на газ, за да придобие предимства, които са свързани с достъп до газовата инфраструктура или с пряк контрол върху нея.

Комисията счита, че с ангажиментите на „Газпром“ ще се даде възможност да се освободи пренос на газ на конкурентни цени в Централна и Източна Европа. Това обяви комисарят по политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестегер. Според нея ангажиментите разсейват опасенията на комисията по отношение на конкуренцията. Те осигуряват перспективно решение в съответствие с правилата на Европейския съюз. Вестегер обясни, че ангажиментите на компанията спомагат да се постигне по-добра интеграция на газовите пазари в региона. Тя изтъкна, че това е от голямо значение за милиони европейски граждани, които се нуждаят от газ за отопление на своите домакинства и за осигуряване на енергия за бизнеса.

Европейската комисия призовава всички заинтересовани страни да представят в становищата си в рамките на седем седмици след публикуването им в Официален вестник на ЕС. Комисията ще предприеме окончателно становище дали ангажиментите отговарят задоволително на свързаните с конкуренцията опасения. Ако отговорът бъде задоволителен, европейската институция може да превърне ангажиментите в правно обвързващи за „Газпром“. В случай, че дадено дружество нарушава ангажиментите си, ЕК може да наложи глоба в размер до 10 % от световния оборот на дружеството. Това може да стане без да се налага да доказва, че антитръстовите правила на Общността са нарушени.