Австрия ще спре предизборните изяви на турски политици в страната

Канцлерът на Австрия смята, че Ердоган съзнателно залага на провокации

В интервю за късните телевизионни новини австрийският канцлер Кристиан Керн потвърди, че има намерение да спре предизборните изяви на турски политици в Австрия. „Не бива да бъдем наивни“, заяви той, тъй като в крайна сметка става дума за противопоставяне на политическия ислям на европейските стойности. Според него турският президент Реджеп Тайип Ердоган залага съзнателно на провокацията, затова е необходимо да се забранят предизборните изяви на турските политици в Австрия.

Според Керн тези изяви водят към извращаване на свободата на хората да се събират, тъй като в предстоящия референдум става дума за премахване на демокрацията в Турция в една или друга степен.

„Смятам, че турската страна вероятно ще продължи тази игра и в Австрия“, заяви Керн. Не бива да се съгласяваме на всичко, въпрос на дипломатичност е да се съобразиш с молбата за отказ на организирано събитие, продължи австрийският канцлер.

Той уточни, че е в правото на кметовете да осуетят подобни изяви, както например това се случи в австрийските градове Хьорбранц, Винер Нойщат, Херцогенбург и Линц, където по решение на кметовете турските политици не говориха пред своите сънародници.