Педиатри настояват за такса посещение

Детският лекар е поставен в неравностойно финансово положение спрямо другия специалист от извън болнична помощ, смятат те

Педиатри в България са категорични, че е необходимо въвеждането на потребителска такса за преглед на дете., съобщи БНТ Детските лекари отдавна поставят въпроса, но засега промяна няма. Специалисти смятат, че не е справедливо педиатричните практики у нас да са лишени от потребителска такса. Затова лекарите предлагат сумата, която ще заплаща от родителите, да е символична, а разликата да се доплаща от държавата.

Педиатри с дългогодишен опит и много пациенти в своята практика са категорични, че са ощетени от държавата. Когато отиваме при личния си лекар дължим потребителска такса от 2 лева и 90 стотинки.

"Съгласно нашите закони децата са освободени от потребителска такса, независимо дали посещават общопрактикуващия лекар или специалист от извън болнична помощ", казва д-р Ева Цонкова. Изключение още правят бременните жени, родилките до 45-тия ден след раждането, хората с увреждания, които имат ТЕЛК-ово решение - 1-ва и 2-ра група. Личните лекари са съгласни някои пациенти да са освободени от такса, но питат кой все пак плаща сметката. Варненски общопрактикуващ лекар смята, че детското здравеопазване трябва да бъде приоритет на държавата. Според нея, обаче това не се случва.

Според педиатрите заболеваемостта на децата нараства заради липсата на спорт, закаляване, на слабата профилактика. Ако тази тенденция продължи, опашките пред детските кабинети ще станат още по-големи. Категорични са, че здравеопазването у нас е насочено към лечение, а не към профилактика и по здравна каса профилактичните прегледи дават твърде малко. Препоръчват да се отделят повече пари от бюджета на НЗОК за тази цел.