Започва инвестиционен проект за реконструкцията на язовир "Смолница-2"

Проектът ще бъде разделен на два етапа

Община Добричка започва изготвянето на инвестиционен проект за реконструкцията на язовир "Смолница-2", чиято стена е в тежко състояние, съобщава БТА. 
С увеличаването на повърхностните води рязко се повиши нивото на язовирите на територията на общината. В язовир "Смолница-2" се вливат и водите от водосбора на излезлия от експлоатация язовир "Смолница-1", посочва кметът на общината Тошко Петков в доклад, който ще бъде обсъден на предстоящото заседание на Общинския съвет. Според кмета заради тежкото състояние на язовирната стена на "Смолница-2" трябва да се осигури безпрепятствено намаляване на нивото и водата да се отведе към близката река.
Общината е възложила още през 2014 година да бъде подготвен инвестиционен проект за реконструкция на язовира с възстановяване на стената и изграждане на отводнителен канал. Поради големия размер на инвестицията - над 1 267 000 лева, е било поискано съдействие от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, пояснява кметът. По думите му общинската администрация вече е предприела действия проектът да бъде разделен на два етапа. В първия ще бъде изграден отводнителен канал след язовирната стена. На предстоящото си заседание Общинският съвет трябва и да прехвърли бюджетен кредит от фонд "Резервен", за да започне изготвянето на проекта за подробен устройствен план на отводнителния канал.