Цецка Цачева се срещна с жителите на Каменец

Не можехме да не платим от бюджета 3,7 млн. лв. за КТБ, защото срине ли се банковата система, се срива държавата, каза тя

Не можехме да не платим от бюджета 3,7 млн. лв. за КТБ, защото срине ли се банковата система, се срива държавата. Това каза пред жители на село Каменец Цецка Цачева – втора в листата на ПП ГЕРБ в област Плевен, предаде Агенция "Фокус".

"Отиваме на предсрочни парламентарни избори, за да препотвърдим това, което и през втория мандат на Бойко Борисов правихме за управлението на държавата, но поправено с някои пропуски, които допуснахме. Това, с което водим тази кампания, няма да ви изненада. Водим една изключително позитивна кампания без нападки, обиди, без противопоставяне. ГЕРБ счита, че не бива политиците да разделят гражданите на България. Трябва да знаем, че държавата е като едно домакинство. Парите трябва да стигат за всичко, без да се противопоставят децата, образованието, на незаетите хора, на пенсионерите или за сметка на МВР службите. Затова след като направихме пълен преглед на това къде сме в момента, констатирахме, че България стои стабилно. За две години има икономически ръст от 3,7% и то след кабинета „Орешарски“, когато заварихме 5% дефицит в бюджета. Оттам насетне 1,2 млрд. от двата договора за „Марица 1“ и „Марица 2“, приватизирани от Иван Костов, актуализирано от времето на Сергей Станишев“, заяви Цачева.

По думите ѝ договорите така са подписани, че държавата трябва да плати в пъти по-висока цена. "Те не могат да бъдат прекратени предсрочно, поради изключително неизгодните условия, при които са подписани. На следващо място КТБ – 3,7 млн. лв. Хората питат защо ги платихме от бюджета. Не, не можеше, защото срине ли се банковата система, се срива държавата и оттам насетне има народ и територия, но няма държава. Последното плащане, отново 1,2 млрд. лв. за двата реактора на АЕЦ "Белене", допълни тя.

Цачева уточни, че над 6 млрд. лв. са отишли по предназначение там. "Въпреки това, успяхме да повишим минималната работна заплата, вече е 460 лв. Успяхме на няколко пъти, макар и на много малки проценти, да се актуализират пенсиите. За да върви икономиката, на нас ни трябва качествено ново образование. Българските младежи излизат с дипломи от училище без конкретни умения, особено в занаятите“, каза още Цецка Цачева.

Професията „баща и майка, които се хранят с детските надбавки“ беше дотук. Ако детето не посещава детска градина или училище, се спират всякакви семейни помощи и други социални плащания за съответното семейство. По този начин искаме да се справим с неграмотността, защото е ясно, че с неграмотни млади хора не можем да развиваме държавата така, както ние искаме", заяви втората в листата на ПП ГЕРБ в област Плевен,. Образованието за нас е национален приоритет. Това е и политиката, с която ще интегрираме всички етноси в България. Въвеждаме категорично тридетния модел“, заяви Цачева.

По думите ѝ, за да има повече средства за пенсии, вариантите са два. „Да се вдигнат данъците. Вдигнат ли се данъците, започват всякакви аритметики, влизаме отново в сивата икономика, не се обявяват реалните доходи и на практика събираемостта пада и още по-малко пари влизат в държавата. ГЕРБ е възприел другия модел – няма да се пипат данъците на хората, защото такива каквито са те в момента, създават най-благоприятните условия за развиване на бизнес. Когато расте минималната работна заплата и оттам цялото възнаграждение нагоре, тогава постъпват повече пари в социалното осигуряване и има възможност да се плащат повече средства“, допълни Цачева.

Според нея пенсиите са ниски и няма политик, който да каже, че пенсиите в България са достатъчни. "Този проблем е скачен ръка за ръка с развитието на икономиката. Няма министър, който да каже, че парите му стигат. Всички искат повече, но това са възможностите на държавата. Затова онези, които искат да запазим тази стабилна икономическа основа, на която сме стъпили, да продължим на основата на диалога, да не се караме и да се състави едно стабилно правителство. От криза на криза по време на избори животът спира и централната администрация не работи, чиновниците стоят и чакат нови началници“, добави Цачева.

Тя подчерта, че основните опоненти на ГЕРБ са решили, че с едни лозунги, с възкресяване на спомени от едни други времена, когато са минали младежките им години, е възможно да излъжат гражданите на България. "Ако те направят правителство, точно за една година ще раздадат готовите пари, които им оставихме. Това се е случвало, винаги когато са били на власт. Ясно е, че нашите опоненти играят винаги и само с ДПС. За обръчите от фирми няма да повтарям. Всички знаем как функционира тази партия. Ние имаме по-голям потенциал за коалиционна политика, но зависи от това дали сестринските ни партии ще бъдат в парламента, до каква степен ще се съгласят с нашата програма. Искаме властта, защото знаем и можем как да управляваме“, каза още Цецка Цачева.