Шефът на Еврогрупата съжалява за думите си

Йерун Дейселблум няма да подава оставка

Председателят на Еврогрупата и министър на финансите на Холандия Йерун Дейселблум съжалява, че изказването му за "алкохола и жените" е било възприето от някои страни като обида, съобщиха от BBC. Дейселблум заяви също така, че няма да подаде оставка след призивите на португалския премиер, който нарече думите му ксенофобски.

"Ако някой се е обидил от коментара, съжалявам. Беше директен и може да се обясни със строгата холандска, калвинистка култура, с холандската прямота", каза шефът на Еврогрупата. По думите му тази холандска откровеност не винаги се цени и разбира другаде в Европа и това е още един урок, върху който ще се замисли. В комюникето си Дейселблум, оглавил през 2013 година институцията, обединяваща финансовите министри на страните от еврозоната, допълва, че няма намерение да се оттегля от поста.

Тази седмица в интервю за германския в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" шефът на Еврогрупата обърна внимание на факта, че солидарността между страните от еврозоната е важна, но тя е съпроводена със задължения за привеждане на държавните финанси в ред. Не може да похарчиш всичките си пари за алкохол и жени и след това да искаш помощ, отбеляза той.

Думите му предизвикаха възмущение сред страните от Южна Европа и станаха повод за призиви за неговата оставка - от португалския министър-председател Антониу Коща и бившия италиански премиер Матео Ренци. Първият определи думите на Дейселблум като расистки, ксенофобски и сексистки, а вторият подчерта, че не трябва да се подкопава доверието в европейските институции.

По-рано днес говорител на Дейселблум обясни, че шефът на Еврогрупата не е критикувал конкретна страна или регион, а посланието му е било насочено към еврозоната като цяло.