Миньорите от рудник „Оброчище" отмениха гладната стачка

Увеличават заплатите

На 13-тия ден от протеста миньорите от рудник "Оброчище " стигнаха до споразумение с концесионера и се връщат на работа. Това се случи след пристигнаето на място вчера на националния омбудсман Мая Манолова и намесата на служебния министър на енергетиката Николай Павлов. Снощи  трудовият спор в мина "Оброчище" беше решен, съобщи пресцентърът на министерството на енергетиката.
След 4-часови преговори, организирани на място от екип на Министерството на енергетиката с участието на ИА "Главна инспекция по труда", работещите постигнаха споразумение с концесионера "Евроманган" ЕАД.
В преговорите участва и омбудсманът Мая Манолова. Споразумението предвижда трудовите възнаграждения на всички работещи в "Евроманган" ЕАД да се увеличат със 158 лв., считано от 1 април 2017 г. Ваучери за храна ще се дължат и за работа през почивни дни и положен извънреден труд.
Медицински прегледи ще се извършват веднъж годишно, като следващите прегледи ще се проведат в 3-месечен срок. Възнагражденията за положен нощен труд ще се увеличат от 28 на 30 ст. на час. Дните на протеста от 9 до 23 март включително ще се начисляват като платен годишен отпуск.
В резултат от подписаното споразумение протестът в мината се прекратява и на 24 март 2017 г. първа смяна ще започне работа по график, се казва в съобщението на пресцентъра на министерството на енергетиката.

Източник: МГ Добруджа