Днес в СУ се провежда предварителният изпит по история на България

"Териториално разширение и централизация на Българското ханство през управлението на хан Крум и хан Омуртаг" и "Първа Балканска война (1912-1913 г.)" и върху вариант 1 на теста пишат 974 кандидат-студенти

По темите "Териториално разширение и централизация на Българското ханство през управлението на хан Крум и хан Омуртаг" и "Първа Балканска война (1912-1913 г.)" и върху вариант 1 на теста пишат 974 кандидат-студенти, подали заявления за явяване на днешния предварителен изпит по история на България в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Това съобщи пресцентърът на СУ.
В 9.00 часа в 65-та аудитория в Ректората на СУ е започнал изпитът по история на България за прием на кандидат-студенти за учебната 2017/2018 година. Димитър Иванов от София е изтеглил двете теми, от които избират да пишат явилите се на изпита кандидат-студенти.
Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова е поздравила кандидатите и е изразила увереността си, че всички са се подготвили отлично, в което ще убедят членовете на изпитната комисия. Проф. Божанкова е пожелала успех на всички, явили се на изпита по история на България.
Деканът на Историческия факултет доц. Тодор Попнеделев също е поздравил кандидатите за желанието им да станат студенти в "истинския университет на България" и им е пожелал успех. Той е представил членовете на изпитната комисия - проф. Пламен Митев, проф. Веселин Янчев, доц. Георги Николов и проф. Тодор Мишев.
Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен изпит по история, са: Философия; Социология; Политология; Публична администрация; Културология; Библиотечно-информационни науки; История; Археология; Етнология; История и география; Архивистика и документалистика; Минало и съвремие на Югоизточна Европа; История и философия; Хебраистика; Педагогика; Социални дейности; Неформално образование; Предучилищна и начална училищна педагогика; Социална педагогика; Специална педагогика; Логопедия; Физическо възпитание и спорт.
С изпит по история на България и с изпит по български език и литература бъдещите студенти могат да запишат специалността "Право", а с изпит по история на България и с изпит по английски, немски, френски, испански или италиански език - специалността "Международни отношения".