Спас Делев спаси мечтите на България за световно първенство

Не Холандия бе слаба, а България силна

Спас Делев спаси мечтите на България за участие на световно първенство. С два негови гола той влезе в историята на родния футбол за победата с 2:0 над Холандия. Особено красиво бе второто му попадение след зверски шут в левия ъгъл на вратата на Зут.

И не Холандия бе слаба,а България се показа силна в този паметен двубой. За "лалетата" играха и Робен и Снайдер(макар и само през второто полувреме). През първата част на терена бе Вайналдум. През цялото време бяха Дейвид Клаесен и Строотман. Както и Блинд. Така,че Холандия бе на терена с по-голямата част от наличните си играчи, които се състезават по европейски грандове като Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Байерн, Рома. Въпреки наивните грешки, Де Лихт показа,че Аякс и Холандия имат обещаващ бъдещ защитник,който е само на 17 години. Вярно, направи основни грешки за двата гола, но той е поредния талант на амстердамския гранд.

Голяма фигура в тази среща бе треньорът Петър Хубчев. За времето, в което е начело на националния отбор той успя да прокара германска дисциплина и подреди един объркан, преди това, отбор.

В тима вече няма мрънкане когато играчите се събират на лагер сбор. Хубчев успя да спечели доверието на футболистите. Техните капризи останаха на заден план. На преден изпъква истинско желание да носят националната фланелка.

Голям мач направи Спас Делев. Спас успява за втори път да се запомни с важен мач, в който отбелязва. Преди време ,когато носеше фланелката на ЦСКА, насред Москва вкара със страхотен страничен плонж с глава на Динамо(Москва) в мач от евротурнирите и донесе първа победа на "армейците" и изобщо краен успех на български отбор над тим от Русия и преди това от бившия СССР.

С избирането на Делев за върха на атаката, Хубчев показа своя  германски прагматизъм. Българският треньор постави като острие играч, който в момента е в добра форма, без да робува на имена.

Николай Михайлов също заслужи доверието на треньора след контузията на титуляра Владо Стоянов. През втората част Михайлов спаси два удара, които можеха да влязат в неговата врата. Но той показа самообладание и самочувствие от добрите си игри когато бе страж в холандското първенство като вратар на Твенте.

Сега, идва ред на приятното пресмятане на бъдещи точки. Стига,както казва Хубчев, самочувствието на играчите да не им дойде малко повече.

И така при девет спечелени точки може да се вземат още девет. А именно две победи при гостуванията на Беларус и Люксембург и домакинството ни срещу Швеция. Надяваме се вече на пълен стадион. С Франция винаги играем сполучливо във времето. Защо да не се възползваме от домакинството и срещу тях и да не спечелим поне точка. За гостуването в Холандия не говорим засега нищо. Така,че с 18 или 19 точки би могло България да се класира на второ място и да играе бараж.

Победата над световен гранд като Холандия ни накара да мечтаем. При това мечтите, поне на този етап, са на реална основа.