Започва кампания за събиране на средства за купуване на концертен роял за Балчик

Кулминацията на кампанията за купуването на рояла ще бъде на 25 юли - "Пиано ден", когато в рамките на фестивала "Дни на класиката в Балчик"

Началото на дарителска кампания "Piano24" за събиране на средства за купуване на концертен роял за Балчик обявиха на пресконференция днес в БТА от Фондацията "Академия класика", която е организатор на фестивала "Дни на класиката в Балчик". През тази година най-голямото културно събитие в културния афиш на общината ще се състои за осми път от 22 до 29 юли.
Идеята за купуването на пиано дойде, защото то вече ще има дом - новата концертна зала на Културния център "Мелницата". Тя има прекрасна акустика и със своята автентичност се превръща в уникално място за камерни концерти, заяви кметът на Балчик Николай Ангелов. Той добави, че общината ще продължи да инвестира в културата и в материалната база, която обслужва тези културни дейности. Градът ни го заслужава, заяви той и допълни, че ако общественият живот е едно тяло, то културата е лицето на това тяло.
Началникът на отдела "Култура" в община Балчик Сава Тихолов отбеляза, че през последните години културният календар на града се е обогатил значително и пристигат хора от цял свят, които представят своето творчество.
Кулминацията на кампанията за купуването на рояла ще бъде на 25 юли - "Пиано ден", когато в рамките на фестивала "Дни на класиката в Балчик" ще се състои своеобразен пиано маратон. В предиобедните часове ще има "Концерт на възглавници", а професионални художници и деца ще нарисуват част от крайбрежната алея в пиано стил. Следобедът ще бъде посветен на практическо обучение и на тънкостите в клавирното изкуство.
Традиционният концерт от 19.30 ч. ще бъде поверен на трима от най-добрите ни млади пианисти - Надежда Цанова, Светослав Тодоров и Виктория Василенко. За финал на "Пиано ден" сцената край морето "Мистрал" ще се превърне в лятно кино, където от 21.30 ч. ще се прожектира музикален филм.
В дните на фестивала от 22 до 29 юли ще се изградят "Пиано спирки" по крайбрежната алея, на които хората ще могат да изявят своята музикална дарба. Там ще има и информационни материали за кампанията, номер за есемес-дарение, банкова сметка и други.
Гарант за прозрачността в целенасоченото използване на събраните средства ще бъде Обществен съвет, в който влизат Ваня Монева, Валентина Георгиева, Наталия Чешмеджиева, Георги Арнаудов, Максим Минчев, съобщава БТА.
Идеята е роялът да се съхранява при специални условия в новата концертна зала на града. Ще може да се използва за нуждите на много фестивали и концерти в Балчик, както и да служи за майсторски класове и обучение на деца. Банковата сметка на кампанията е в "Уникредит Булбанк": BG70 UNCR 7000 152288 8431.