Бързи рецепти за пухкав козунак на Великденската трапеза

Няколко са основните компонента, без които великденската трапеза не може да мине и най-предизвикателния сред тях е козунакът. Пълен с бадеми, орехи или стафиди, поръсен със захар или ядки - той задължително трябва да е вкусен и в големи количества. Но за не толкова опитната домакиня приготвянето му не е лека задача, затова ви предлагаме няколко бързи подобрени бабини рецепти за великденски хляб.

Козунак с бадеми

Необходими продукти:

750 г брашно

4 яйца

150 мл прясно мляко

200 г захар + за поръсване

100 г краве масло

100 г свинска мас

200 г белени бадеми

2 портокала

30 г прясна мая

2 ванилии

1 яйце за намазване на тестото масло за намазване на тавата

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в затопленото мляко заедно с 1 ч. л. от захарта, поръсва се с щипка брашно и се оставя да втаса. Яйцата се разбиват с останалата захар. Брашното се смесва с настърганата портокалова кора и ванилията.

Прави се кладенче, в което се изсипват втасалата мая и разбитите яйца. Замесва се тесто и към него, малко по малко, се добавят разтопените масло и мас. Оставя се да втаса на топло, покрито с кърпа, след което се размесва и към него се добавят бадемите.

Тестото се разделя на шест части. Оформят се тънки фитили. Сплитат се на две плитки и се оставят да втасат в предварително намазана с масло тавичка.

Козунаците се намазват с разбито яйце, поръсват се със захар и се пекат на 150 градуса за 50 минути.

Козуначен венец

Необходими продукти:

1 кг брашно за козунаци

6 яйца

300 г захар (+ за поръсване)

300 мл прясно мляко

150 г свинска мас

150 г тъмни стафиди

2 пакетчета суха мая

1 пакетче захар с аромат на ром

1 пакетче лимонови корички

1 пакетче бурбонска ванилова захар

1/4 ч. л. сол

Великденски козуначета

Необходими продукти:

600 г брашно

170 г захар

150 г краве масло (със стайна температура)

90 г заквасена сметана

50 г захаросани плодове

40 г стафиди

150 мл топло прясно мляко (+ за мазане)

40 мл ром

3 яйца

2 жълтъка

1 кубче прясна мая (42 г)

1 с. л. бурбонска ванилова захар

кората от 1 портокал кората от 1 лимон

Начин на приготвяне:

Стафидите се накисват в рома. Брашното се смесва със захарта и бурбонската ванилова захар. Добавят се разтворената в млякото мая, сметаната, яйцата, единият жълтък, настърганите цитрусови кори, захаросаните плодове и отцедените стафиди.

Замесва се тесто и се оставя да втаса. Размесва се с маслото и се оставя да втаса повторно. След това се разделя на 5 топки и отново се оставя да втаса. Топките се цепват на кръст и се мажат с разбит с мляко жълтък.

След около 10 минути се слагат в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор и се пекат около 30 минути.

Докато са още горещи, готовите козунаци се мажат отново с мляко и жълтък и се поръсват със захар.



Снимка на Деня

Щрихи от Плевен