И Варна се отказа от акциите си в Международен панаир – Пловдив

Общинският съвет на Варна ще върне на държавата акциите на "Международен панаир Пловдив" АД

Общинският съвет на Варна ще върне на държавата акциите на "Международен панаир Пловдив" АД, които придоби безвъзмездно през август миналата година. Предложението е на групата общински съветници от ГЕРБ, но събра почти пълно мнозинство в пленарната зала.

Така след Пловдив и Варна върна своите 16 340 400 безналични акции, равняващи се на 29 процента от дружеството „Международен пловдивски панаир”АД. До този обрат се стигна, след като Изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на кметовете на Варна и Пловдив и на общинските съвети да обсъдят и приемат решение за предоставяне обратно на Министерство на икономиката на своите дялове. 

Мотивите за решението на варненските общински съветници са продължаване на действията за консолидация на държавната собственост в Международен панаир – Пловдив и париране на опитите за дискредитиране на ГЕРБ.

Кметът на Варна Иван Портних заяви, че очакванията му съдружието да се развие в своеобразен експоцентър не са се реализирали. „Варна е град с много международни прояви особено през летния сезон, които можеха да станат повод за популяризиране на града и страната. До партньорство обаче не се стигна. Делът на Варна не е достатъчен, за да влияем върху акционерното дружество в своя полза”, подчерта Портних.

Той отрече за пореден път слуховете, че дяловете от пловдивския панаир са били средство за решаване на проблема с т.нар. дупка в центъра на Варна. „Няма да отстъпим от решимостта си да превърнем мястото в музей на открито, в който да намери съвременен прочит хилядолетната история на Варна”, подчерта кметът.