Правителството прие финансовата рамка на държавата до 2020 г.

Горанов: Оценките от последната макроикономическа прогноза са за растеж около 3% и малко над 3%

Тригодишната бюджетна прогноза до 2020 година беше приета днес от правителството. Минималната работна заплата ще се увеличава в следващите три години с по 50 лева годишно, докато тя достигне 610 лева през 2020 година. Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е предвидено през тази година на 1 юли да скочи до 180 лева. А от 1-ви октомври да стане 200 лева. Предвидено е възрастта за пенсиониране за мъжете да се увеличава с два месеца годишно, а на жените с по 1 месец, докато и двете категории достигнат 65 години, но това е в по-дълъг хоризонт, а не до 2020 година.

Бюджетът за догодина предвижда повече пари за образование, здравеопазване и социални грижи и с около 300 млн. лева по-малко за вътрешен ред и сигурност. Финансовата рамка на държавата за следващите 3 години целта е да се достигне балансиран бюджет през 2020 без дефицит.

Запазваме консервативна фискална политика като предпоставка за устойчиво развитие и икономически растеж. Предложили сме прогнози за развитието на икономиката, които при добро стечение на обстоятелствата могат да бъдат и по-добри. Засега оценките са от последната макроикономическа прогноза за растеж около 3% и малко над 3%, заяви Владислав Горанов, министър на финансите.

На днешното заседание на кабинета е приет доклад на правителството, с който се дава възможност за безлимитно осигуряване на финансиране на необходимия брой ин витро процедури, колкото лекарите преценят, че е целесъобразно, ефективно и щади жените.

Премиерът посочи още, че изцяло се дава възможност на лекарите да определят колко да са процедурите. Многократно чух, че сме се отказали от това свое обещание, коментира премиерът и се извини за 7-дневното закъснение, което се е дължало да необходимостта от осигуряване на средства и на съответния инструмент това да се случи.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен