Цецка Цачева: Фокусирана съм изцяло в ролята си на министър на правосъдието

Криза в правителството няма, всеки трябва да внимава какво публикува за себе си, каза тя по повод скандала с нацистките поздрави

Липсва ми парламентът, призна Цецка Цачева в "Панорама" по БНТ. Придобитият опит като председател на Народното събрание я е накарал да се съгласи с поканата на премиера за член на правителството като министър на правосъдието. "Днес аз съм министър на правосъдието и вече съм изцяло фокусирана върху тази си роля и отговорности, но връзката ми с българския парламент ще продължи", категорична беше Цецка Цачева. "Проблемите са ми познати, работя по тях 8 години в българския парламент. Мисля, че в ситуацията, в която се намираме, малко повече такт, малко повече баланс, малко повече търпение, ако щете, би внесло и хармония в това, което трябва да се направи. А повярвайте ми, то е много и предстои", отбеляза тя.

На въпрос как ще излезе правителството от първата си криза с нацистките поздрави, Цецка Цачева поясни, че в съвремието, в което живеем, реалността е навсякъде около нас и всеки един трябва да бъде много внимателен към това какво публикува, какво споделя от личния си живот, но нека да запазим известна доза истини за себе си. "Аз не мисля, че това, което се случва е криза в правителството, защото се реагира бързо, особено съм впечатлена от лицата, които са замесени в този проблем, които чистосърдечно споделиха, че това е било грешка в един по-ранен период от техния живот, много преди да са знаели, че ще бъдат публични личности", каза Цачева. "Не мисля, че криза, скандали трябва да се зашиват като етикет в първите крачки на кабинета Борисов 3", заяви тя. Нека бъдем критични, но и да имаме и разбиране към някои неща, които са човешки. Тя уточни, че категорично не споделя по никакъв повод точно тези знаци.

На въпрос кой ще има последната дума по правосъдието - тя или вицепремиерът Захариева, Цачева припомни, че министърът на правосъдието е с много ясно разписани компетентности в Конституцията, те са неотменими. Във връзка с продължаващия мониторинг е съвсем обяснимо защо г-жа Захариева е вицепремиер за продължаване на съдебната реформа и външен министър.

Проблемите, които предстоят пред съдебната власт, не могат да бъдат решени само от съдебната власт, а трябва да се върви заедно със законодателната и изпълнителната власт, а министърът на правосъдието е този, който осъществява връзката между правителството и съдебната власт, поясни Цачева, като подчерта, че преди днешната среща с Лозан Панов при премиера, тя се е срещала с него, Колев и Цацаров и преди това, внимателно е изслушала позициите им и различията в тях. За да има спор по същество и дебат, трябва да има ясни тези от различните страни какво предстои за продължаване на съдебната реформа - за това е станало дума и днес на срещата при министър-председателя. От всички отговорни лица се очаква да работят по конкретните текстове, каквито могат да бъдат написани като промени в закона. "Не може усилия на цял един парламент на 43-то Народно събрание, на магистратите, на прокурорски, на съдийски гилдии, на неправителствения сектор за промените в Конституцията да е твърди, че това е мимикрия - това не го приемам", заяви министърът на правосъдието по повод коментар на председателя на ВКС. Трябва да има ясно изразени позиции, а не да се спори по един понякога дребнав начин, категорична беше Цецка Цачева.