Петков: Решението на ВАС за минималната работна заплата ще бъде обжалвано

На 17 май ВАС отмени постановление на Министерски съвет, с което се определя минимална работна заплата за тази година в размер на 460 лева

“Решението на ВАС за минималната работна заплата ще бъде обжалвано.“ Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който взе участие във форум “Европейският семестър, социалната защита и ролята на социалните партньори“, организиран от КНСБ и фондация “Фридрих Еберт“. Петков посочи, че има аргументи, които ще бъдат изложени при обжалването, а в това време отново стартира процес по консултации на проект на постановление на Министерски съвет за размера на минималната заплата, който вече е публикуван за обществено обсъждане.

На 17 май ВАС отмени постановление на Министерски съвет, с което се определя минимална работна заплата за тази година в размер на 460 лева. Делото бе образувано след жалба на национално представителните работодатели с аргумента, че решението не е съгласувано на Национален съвет за тристранно сътрудничество. По думите на Бисер Петков правителството, веднага след като е било оповестено решението на ВАС, е взело мерки да започнат консултации по отношение на приемане на проекта на постановление, така че размерът на минималното възнаграждение да има силата на стабилен акт.