Бисер Петков: Безработицата сред младежите до 24 години се е понижила

За три години безработицата сред младежите до 24 години се е понижила с 6,8 процента

От 2013 до 2016 г. коефициентът на безработицата за младежите до 24 години се понижи с 6,8 процентни пункта -  от 28,4 процента на 21,6 процента, каза социалният министър Бисер Петков на откриването на форум за изпълнението на Европейската гаранция за младежта в България.
Той допълни, че около 7300 са регистрираните безработни  младежи с право на гаранцията за младежта и броят им непрекъснато намалява. На всеки младеж, регистриран в бюрата по труда, се прави индивидуален план с цел интегриране на пазара на труда. Само през 2016 г. над 40 000 младежи са устроени на първичния пазар на труда, а   над 24 хиляди са включени в обучение, субсидирана заетост, чиракуване и стажуване по програми, мерки и схеми,  финансирани с национални и европейски средства. Във всяко бюро по труда работят трудови посредници, квалифицирани за работа по Европейската гаранция за младежта, допълни министърът.

По думите на Бисер Петков доброто образование, съобразено с изискванията на пазара на труда, гарантира заетост, и реформата в образователната система за превенция на ранното отпадане вече дава резултат. Министърът изрази удовлетвореност, че в съобщението на ЕК за изпълнението на младежката гаранция България е в групата на страните с ускорени реформи.

Според него основните предизвикателства остават работата с неактивните младежи - тези, които нито учат, нито работят и не са регистрирани в бюрата по труда. За последните три години коефициентът на тази група намаля с 3,4 процентни пункта, до 18,3 процента, но предстои много работа, допълни Петков.

По думите на Бисер Петков министерството ще работи в посока обучението на младежи без професии и ключови компетенции.