Директорът по комуникациите в Белия дом е подал оставка

Майкъл Дъбки не е посочил докога ще идва на работа и остава в добри отношения с екипа

Директорът по комуникациите в Белия дом Майкъл Дъбки е подал оставка, съобщи Кели Конуей - съветничка на президента на САЩ Доналд Тръмп, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.
В интервю за телевизия "Фокс нюз" Конуей обясни, че Дъбки, който в момента ръководи цялата публична информационно-пропагандна политика на американската администрация, е обявил желанието си да напусне Белия дом още преди президентът да замине по-рано този месец на първата си международна обиколка . Той обаче "ясно е казал, че ще изпълнява задълженията си, докато продължават посещенията на президента в чужбина, и ще продължи да идва на работа всеки ден, защото има много работа".
Ройтерс добавя, че Дъбки не е посочил докога ще идва на работа и остава в добри отношения с екипа. Неговото напускане става в момент, когато Белият дом подготвя голяма стратегическа реорганизация, която има за цел да се справи с обвиненията за връзки между предизборния щаб на Тръмп и Русия. Тези планове включват и създаването на "команден център", който да се занимава с трупащите се въпроси и многобройните разследвания срещу екипа на Тръмп. Създаването му се подготвяло от шефа на канцеларията на президента Райнс Прибъс и друг от съветниците на Тръмп - Стив Банън. Участвал и зетят на президента и негов главен съветник Джаред Къшнър, добавя Ройтерс, цитирайки свои източници.
Според служители на администрацията и хора, близки до Тръмп, президентът възнамерява да назначи нови помощници в Белия дом, опитни професионалисти, включително бивш мениджър на предизборната кампания на Тръмп.
Промените може да включват и повече юристи, които да се занимават с руското разследване - скандал, който е сериозна заплаха за "младата президентска администрация" на Тръмп.
В резултат на наложилата се реорганизация на медийния екип на президента неговият прессекретар Шон Спайсър ще остане на поста си, но ще дава по-малко медийни брифинги на живо. Освен това самият Тръмп щял по-често да отговаря на въпроси, зададени му директно от медиите, отбелязва Ройтерс.
В интервюто си за "Фокс нюз" Конуей омаловажи упоритите слухове, че Спайсър, който е обект на медийни комедийни скечове, също бил "пътник" от Белия дом. Тя добави, че той още днес ще даде брифинг за журналисти.
Според Би Би Си 47-годишният Дъбки, който е опитен стратег на Републиканската партия, е бил нает от Тръмп преди три месеца, за да обнови медийната стратегия на Белия дом. Президентът се спря на него, след като първоначалният му избраник за този важен пост - Джейсън Милър, не прие поканата.