МС отпуска нови 800 000 лв. за Базиликата в Плиска

На заседанието на МС присъства и ловчанският митрополит Гавриил, който лично изказа своята благодарност към Борисов за отпуснатите средства за строеж да катедрален храм в град. Ловеч

Правителството отпуска нови 800 000 лева за продължението на реставрацията на Голямата базилика в Плиска. Това съобщи в началото на редовното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов. На заседанието присъства и ловчанският митрополит Гавриил, който лично изказа своята благодарност към Борисов за отпуснатите средства за строеж да катедрален храм в град Ловеч.

“Хубаво е, че Ловеч има катедрала. Но да използвам случая, за да обясните и на медиите, защото и в последните дни на 24 май, в деня на светите братя Кирил и Методий възникнаха полемики чии са“, обясни министър-председателя. Той добави, че в точка 7 б. в “Проект на постановление за одобряване на допълни разходи за 2017 година“ са заложени нови 800 000 лева за Плиска, за да бъде продължен процеса по реставрацията на базиликата.

От своя страна митрополит Гавриил заяви, че е важно реставрацията да продължи, тъй като е елемент, който доказва историята и добави, че това е веществено доказателство, което никой не може да отрече: “Това е веществено доказателство, което никой не би могъл да отрече. Това е историята на България“, каза още Гавриил Ловчански. 500 хил лв. ни е дал Бойко Борисов като премиер и 600 хил. лв. от касата на ГЕРБ, за да построим катедралния храм в Ловеч, уточни Ловчанският митрополит Гавриил. „Имам голямата чест да благодаря на г-н Бойко Борисов и на правителството за голямата помощ в Ловеч за построяването на новия катедрален храм, който по разгъната площ е на 2-ро място след храмът „Александър Невски“, мисля че е и една от най-красивите църкви в България“, обясни митрополит Гавриил. „Сърдечно благодарим на г-н Борисов за голямата му помощ, която ни оказа през годините. 500 хил. лв. ни е дал като министър-председател и 600 хил. лв. от касата на партия ГЕРБ“.

През годините сме допринесли за обновяването и изграждането на стотици църкви и манастири. Радвам се, че успяхме да помогнем и на Ловеч да се сдобие с катедрален храм, какъвто нямаше. Благодаря на ловчанския митрополит Гавраил за иконата на светите братя Кирил и Методий, която днес ми връчи преди заседанието на Министерския съвет, а ние предстои да отпуснем нови 800 000 лв. за Плиска, където да продължат процесите по реставрация.

Публикувахте от Бойко Борисов в 31 май 2017 г.