Министрите Ангелкова и Димов инспектираха плаж Болата

По време на инспекцията не са открити нарушения на територията на пясъчната ивица

Министрите на туризма Николина Ангелкова и на околната среда и водите Нено Димов направиха проверка на неохраняемия плаж Болата. Той е уникален за скалния бряг в района на Калиакра. Пясъчната ивица и заливът са част от защитена зона "Комплекс Калиакра" по НАТУРА 2000 в рамките на резерват Калиакра. Това е едно от най-красивите кътчета по Българското Черноморие.

Плажът не е даден под наем или на концесия и се води неохраняем. Задължение на община Каварна е да осъществява почистването му, а областният управител на Добрич може да обезпечи водноспасителната дейност, поясни министър Ангелкова. В подобни случаи министерството превежда средства от събраните суми от концесии и наеми – 10% за областните управи и 50% за общините, за да извършват тези дейности, стана ясно от думите й.

По време на инспекцията не са открити нарушения на територията на пясъчната ивица. Двамата министри бяха единодушни, че е необходимо общината да предприеме специални мерки, за да се ограничи достъпът на автомобили до защитената зона.

Министерството на туризма и МОСВ ще осъществяват контрол през целия активен сезон дали всички изисквания се спазват, включително за местата за паркинг и достъпа на рибарите. Заедно с община Каварна ще бъдат обсъдени възможностите за паркиране извън територията на плажа, за да се спре замърсяването му. По отношение на рибарите също ще се търси вариант за разрешителен режим, за могат да возят лодките си.