Литературна седмица с поети - бесарабски българи

Събитието "Буджака гостува на Добруджа" е под патронажа на кмета на Добричка община Тошко Петков

Литературна седмица с поети - бесарабски българи от Молдова и Украйна, започна в Добричка област с първа среща с ценителите на словото в Добричката община. Събитието под наслова "Буджака гостува на Добруджа" е под патронажа на кмета на общината Тошко Петков, съобщава БТА.
С вашето перо се съхранява родовата памет и българският дух се предава от поколение на поколение, се обърна към поетите Стоил Стоилов, председател на областната структура на Асоциацията на българите по света, която е инициатор на литературната среща.Векове наред вие съхранявате своето национално самосъзнание и поддържате българщината, се обърна към бесарабските творци заместник-областният управител Ивелина Илиева.
Димитър Боримечков от творческата делегация разказа за бесарабската българска литература като феномен, зародил се в средата на 19-и век. Той рецитира свое стихотворение, посветено на патриарха на бесарабската българска литература Петър Бурлак-Вълканов, автор на стихосбирките "Моя южна равнина", "Вярност", "Далечни извори", "Земя на моите деди" и други. Творците признаха,че са започнали да редят рими за обичта си към България и родния дом,много преди да стъпят на родна земя.
Седмината автори и обществени дейци ще имат срещи в следващите дни в регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич,както и с читатели в Балчик, Каварна и Шабла.