Нено Димов: Чистотата на въздуха ще е основен приоритет през тази година

Ще настояваме за строг контрол върху пунктовете за технически преглед

Строг контрол за чистотата на морската вода това лято предвижда екоминистерството. Масираните проверки са започнали от 1 юни. Това каза в ефира на БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов. От септември ще започват ремонти на пречиствателните станции по в Златни пясъци, Китен и Приморско и Св. Константин и Елена.

Министърът каза още, че основен приоритет на министерството тази година е чистотата на атмосферния въздух като за автомобилния парк до 10 дни ще има работна група, в която ще поканят и Сдружението на общините. "Вероятно с Министерството на вътрешните работи и на транспорта ще ги подпомогнем със закупуването на уреди, които да могат да мерят и при първа регистрация, което в момента е проблем, а и инцидентно да правят контрол по движението, защото техническият контрол е този, който трябва да спира колите, които не отговарят", поясни Димов.

Той заяви, че от МОСВ ще настояват за строг контрол върху пунктовете за технически преглед.

"Натам ще бъдат насочени усилията - през икономически механизми към намаляването, да не кажа към спирането на внос на коли над определена възраст и неотговарящи на определени евростандарти. За да може това да се случи трябва най-вече Министерството на финансите да бъде в тази група, която ще го реши. Добре е да има стимули. Въпросът е дали ние имаме възможност", заключи министърът.